JavaScript is not enabled in your browser.

De meerwaarde van EMDR in aanvulling op coaching

De meerwaarde van EMDR in aanvulling op coaching

Coaching is een doelgericht en creatief proces. Een coach begeleidt mensen die ergens in hun leven vast of tegen aanlopen. Met behulp van zelfinzichten wordt er naar een zelfgekozen persoonlijk of professioneel doel toegewerkt. Coaching helpt bij het verbeteren van prestaties en de kwaliteit van werk en leven.
 
Er zijn diverse vraagstukken waarmee een coach kan helpen. Denk aan vragen op het gebied van je loopbaan, work-life-balance, performance, (persoonlijk) leiderschap en stress. In de meeste gevallen helpt een coachtraject je weer op weg. Je hebt nieuwe inzichten en kan zowel in werk als privé je weg weer vinden. In sommige gevallen ligt er soms een vraag onder de vraag en die wordt vaak pas duidelijk wanneer je een traject gestart bent. Het wil dan niet lukken met alleen de coaching de draad weer op te pakken. EMDR biedt dan uitkomst.
 
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen waarbij als het ware ‘scheuren zitten in de fundering’. Deze scheuren kunnen al op jonge leeftijd ontstaan zijn en hoewel deze altijd effect zijn blijven hebben op het functioneren, kan het heel goed dat iemand zich hier totaal niet bewust van is. EMDR werd tot kort geleden vooral gebruikt bij ernstige traumatische stoornissen, maar recentere ervaringen leren dat deze therapie ook uiterst geschikt is wanneer de problematiek minder groot is.
 
Een voorbeeld:
Een deelnemer aan een coachtraject heeft zich gemeld met een loopbaanvraag, hij wil zich graag verder ontwikkelen binnen zijn loopbaancarrière en heeft vragen als ‘wie ben ik, wat kan en wil ik’ naar mijn toekomst toe. In contact met zijn coach blijkt dat er sprake is van angst voor het sollicitatiegesprek. De deelnemer geeft aan, dat hij steeds dicht slaat tijdens sollicitaties. Hij wordt overweldigd door het moment, gaat stotteren en kan zelfs een black-out krijgen. Bij doorvragen blijkt dat hij op school een leraar had die hem steeds vertelde, dat hij er niks van bakte en sindsdien is faalangst ontstaan. Er spelen steeds angsten door zijn hoofd en de grote boosdoener is het stemmetje dat ‘je kan het niet’ zegt. Hij is zich door de jaren steeds onzekerder gaan voelen op momenten waarop hij zou moeten presteren en dit staat hem dus ernstig in de weg. EMDR als aanvulling op zijn coachtraject neemt de emotionele belading weg. Het resultaat is iemand die alle controle heeft over zichzelf, zijn gedrag en zijn sollicitatiegesprek en hiermee zijn kansen op de arbeidsmarkt vergroot.  
 
Het fijne van EMDR is dat je niet eindeloos lang hoeft te praten over je verleden. EMDR werkt vaak snel en kan goed gecombineerd worden met een coachingstraject. Voor EMDR is vergoeding vanuit de (aanvullende) zorgverzekering mogelijk. Hiervoor is geen doorverwijzing nodig vanuit de GGZ of de huisarts. Building Human Talent werkt i.h.k.v. EMDR samen met Gezondheids-en Ontwikkelingsbureau Leiden. Natalie Spierings is psycholoog en coach/counselor gezondheid & arbeid en gecertificeerd EMDR-therapeut.

Nieuwsbrief

Referenties

Contact

Vragen? Bel direct naar (0)6 3019 2864 of stuur een mail

Tools