JavaScript is not enabled in your browser.

BAM Infra Telecom stap-voor-stap naar samen beter en betrokken

BAM Infra Telecom stap-voor-stap naar samen beter en betrokken

Duurzame inzetbaarheid is een term die je tegenwoordig steeds vaker voorbij hoort komen. Toch is het voor velen een wazig begrip. Wat is duurzame inzetbaarheid nou daadwerkelijk en hoe kun je dit toepassen in het dagelijkse leven?

Voor Telecom bestaat duurzame inzetbaarheid uit drie pijlers: vitaliteit, loopbaanfit en ontwikkeling. Dit zijn mooie woorden, maar wat houdt dit in? Vitaliteit houdt in dat je lichaam in balans en gezond blijft. Dit kun je doen door gezond te eten en voldoende te bewegen. Loopbaanfit houdt in, dat je het vermogen hebt om je aan te passen op veranderingen in je leven. Ontwikkeling houdt in dat je vakkennis actueel kunt houden. Zo wordt de wereld steeds digitaler, waardoor je voortdurend nieuwe vaardigheden moet leren om je werk te kunnen uitvoeren. Duurzame inzetbaarheid is een heel breed begrip. Tijdens de workshop "Duurzame inzetbaarheid" verzorgd door Building Human Talent wordt gekeken hoe je jouw leven kunt aanpassen, zodat je klaar bent voor de toekomst.

Gezondheidsgoeroe Ron
Ron Lokate (glasvezeltechnicus) wordt binnen zijn team vaak de gezondheidsgoeroe genoemd. Voor hem is duurzame inzetbaarheid vanzelfsprekend en betekent dit, dat je jouw werkzaamheden nog heel lang vol kunt houden, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit uit zich in een goede gezondheid, plezier in je werk en, misschien nog wel belangrijker, plezier in je leven. Hoewel hij al heel bewust was van het nut van een duurzaam leven, heeft hij meegedaan aan de workshop.

De workshop
Vorig jaar is er voor het eerst een groep collega’s uitgenodigd voor de workshop duurzame inzetbaarheid. Deze workshop is zo goed bevallen, dat er dit jaar een nieuwe groep collega’s is uitgenodigd. Tijdens de workshop wordt uitgelegd wat het inhoudt om duurzaam inzetbaar te zijn en wordt dieper ingegaan op de manieren om hieraan bij te dragen. Er is uitgebreid gesproken over gezond leven en er is een aantal manieren besproken om je duurzame inzetbaarheid te vergroten: stoppen met roken, meer bewegen en gezonder eten. Hoewel iedereen weet dat dit belangrijk is, is het vaak lastig om dit echt te doen.

Het feit dat iemand erover nadenkt is al een hele grote stap
Het leuke aan de sessies is, dat collega’s steeds opener worden naar elkaar, waardoor er diepgaande gesprekken ontstaan en er op een leuke manier over problemen wordt gesproken. Door deze gesprekken is Ron gaan nadenken over de vragen: “ben ik eigenlijk wel goed bezig?” en “misschien kan ik dat ook wel veranderen om het mezelf of een ander leuker te maken?”. Door met elkaar te praten, word je bewust van je leven en word je aan het denken gezet. Het feit dat iemand erover nadenkt, is al een hele grote stap. Dit is één van de redenen waarom Ron zo enthousiast is over de workshop. 

Duurzaam werkleven
Veel medewerkers van Telecom hebben geen kantoorbaan. Ze zijn veel buiten en doen fysiek werk. Hierdoor zijn ze actief bezig en als je fit bent, kun je dit lichamelijk goed aan. Gezond eten is belangrijk voor mensen die fysiek werk doen; dit zorgt voor voldoende energie. Ook het aannemen van een goede werkhouding is belangrijk. Zo pakt Ron geregeld zijn workmate om werkzaamheden te verrichten. Dit voorkomt dat je veel gehurkt werkt en zorgt ervoor dat je een goede werkhouding aanneemt.

Continu bezig zijn met duurzame inzetbaarheid
Hoewel duurzame inzetbaarheid al een grote rol speelde in het leven van Ron, vond hij de cursus heel waardevol. Door met elkaar te delen, gaan er kwartjes vallen en wordt je aan het denken gezet. Dit is een belangrijke eerste stap. Duurzame inzetbaarheid is iets waar je continu mee bezig moet zijn. Je kunt iemand heel enthousiast maken, maar hier kan hij een week later weer heel anders over denken. Herhaling is daarom heel belangrijk. De cursus is volgens Ron een echte aanrader en hij hoopt dat Telecom in de toekomst nog veel verder zal gaan in deze cursus. Het is leuk om te zien wat duurzame inzetbaarheid voor jezelf kan opleveren. Je kunt er niet slechter van worden!

Redactie BAM Infra Nieuwsbrief in gesprek met:

Ron Lokate
glasvezeltechnicusNieuwsbrief

Referenties

Contact

Vragen? Bel direct naar (0)6 3019 2864 of stuur een mail

Tools