Het ontwikkeladviestraject van Arjen en zijn coach LiaHet ontwikkeladviestraject van Arjen en zijn coach Lia

De coronacrisis brengt voor velen onzekerheid. Dat dit vragen oproept over je loopbaan is daarom niet vreemd. De overheid lanceerde NL Leert Door, een subsidieregeling met daarin ook ruimte voor loopbaanbegeleiding. Arjen de Wilde, operationeel leidinggevende bij de politie, vertelt waarom deelname aan het traject voor hem zinvol was.

Arjen deed mee aan het NL Leert Door Ontwikkeladvies omdat hij voor zichzelf duidelijkheid wilde over hoe hij zichzelf de komende jaren verder zou kunnen ontwikkelen. Samen met Lia Romein, zijn coach in dit traject, heeft Arjen onderzocht wat voor hem de beste opties voor verdere ontwikkeling waren.

Arjen vertelt: ‘Gaandeweg het traject werden een paar kernvragen van mij beantwoord waarbij mijn waarde als senior leidinggevende op de arbeidsmarkt voor mij de meest relevante was. Ik sta in de leeftijd van 51 jaar op een wissel, althans zo voel ik het. Blijf ik doen wat ik doe tot mijn pensioen, of zijn er nog kansen? Om dat te beantwoorden ben ik dit traject gestart, wat als een cadeautje op mijn pad verscheen’.

‘Met Lia had ik meteen een goeie klik, voor mij essentieel mijn gevoel vrij te kunnen uiten in een integere setting. Lia was in staat mij een (warme) spiegel voor te houden. Lia gaf mij een goed beeld van wat mijn verworven competenties zijn en wat deze mij zouden kunnen opleveren in organisaties. De rol van de coach om de bevindingen naar aanleiding van de arbeidsmarktscan te duiden is essentieel gebleken. Het was een compliment, maar tegelijk ook een realitycheck’. 

‘Lia heeft mij geholpen de twijfels over de te volgen richting weg te nemen. In het traject werd mij duidelijk bevestigd waar mijn kwaliteiten liggen. Iets wat je moet laten meewegen in je focus op groei. Ik heb daar in mijn ontwikkelplan vorm aan gegeven en zo mag ik dit jaar opgeleid worden als coach voor een opleiding voor toekomstig leidinggevenden in crisissituaties, waarbij ik de praktijkopleiding mag ondersteunen (officier van dienst van politie). Dat is voor mij een belangrijke beweging, waarbij ik mijn senioriteit als leidinggevende kan benutten in mijn organisatie. Daarbij opent het zeer waarschijnlijk weer deuren voor andere kansen’.

‘De bewustwording dat ik van waarde ben, dat mijn kernwaarden van meerwaarde zijn en de organisatie in zijn handjes mag wrijven met een loyale werknemer als ik. Dat is de feedback van Lia die me dat heeft opgeleverd’! Conclusie: ‘Zijn al mijn vragen beantwoord, nee, maar ik ben niet meer "radeloos". Het heeft me een flinke duw gegeven in de richting die ik nodig had’.  

Arjen de Wilde
Operationeel Leidinggevende Politie